Inspireras av självbiografier

En nyckelfaktor för att lyckas med sitt företagande är att hålla sig motiverad och fortsätta utvecklas och sträva framåt. Något som kan bidra till detta är att inspireras av andras framgångssagor, och det finns inget bättre sätt att ta del av dessa än att låta framgångsrika entreprenörer berätta dem med egna ord, det vill säga att läsa deras självbiografier.

En minst sagt inspirerande entreprenör är engelsmannen Richard Branson, som ligger bakom bolaget Virgin. Branson har skrivit ett antal självbiografier, men om man ska välja en bör man läsa Losing My virginity: How I Survived, Had Fun and Made a Fortune Doing Business My Way. Boken kom ut år 1998, och mottogs väl i media. Bland annat recenserades den positivt av nyhetskanalen CNN, vars litteraturkritiker Tom Fawcett menade att Bransons självbiografi är en fascinerande historia om en man som vågat ta risker, och som därmed bevisat att man inte måste göra saker på det etablerade sättet. Enligt Branson själv är hans filosofi ”Oh screw it, let’s do it”, något som uppenbarligen har varit ett framgångsrecept för honom. Boken tar sin början vid Bransons jordenruntresa i ballong över Atlasbergen i Marocko. Därefter tar han läsaren tillbaka i tiden, och beskriver på 28 kapitel sina första 43 år i livet. Boken avslutas med hans flygbolags (Virgin Atlantics) seger över British Airways i stämningsfallet mot dem. I bokens epilog beskrivs också kortfattat vad som skett sedan 1993 (efter stämningsfallet), bland annat lanseringen av Virgin Cola och Virgin Direct.Warren_Buffett_KU_Visit

Andra utmärkta självbiografier för företagare att hämta inspiration från är Dondald Trumps The Art of the Deal  och The Snowball, som handlar om Warren Buffet. Den sistnämnda är visserligen inte en självbiografi (den är skriven av Alice Schroeder) men den skildrar på ett inspirerande sätt en av finansvärldens mest framgångsrika entreprenörer och företagare.