Ayn Rand

Den som är företagare och vill läsa något inspirerande som kan användas till att förbättra verksamheten hänvisas ofta till det digra utbud av självhjälpsböcker som numera lanseras nästan dagligen på marknaden. Inget ont om dem, men ibland kanske du vill grunda dina idéer i mer än snygg framsida och en catchy titel. Som företagare tar du troligen ditt arbete på stort allvar och ser företagandet som en hel filosofi. Då kan det vara kul att läsa just en filosof som fått stort inflytande bland företagare över hela världen. Hon heter Ayn Rand och har gett individualismen ett ansikte. Även om du inte håller med om alla hennes idéer lär du finna hennes böcker tankeväckande med många intressanta frågeställningar som rör individen kontra kollektivet. Rand, som var amerikan, verkade under 1900-talet och hann skriva flera böcker. Därutöver gjorde hon sig också känd som debattör i radio och tv, men det är just hennes skrivna verk som har etsat sig fast i människors minnen.

 

Hon fick sin första litterära framgång 1943 när hon släppte boken Urkällan Den hette The Fountainhead på originalspråket engelska, och när den kom ut mitt under det brinnande världskriget slog den an en sträng hos människor vilket gjorde den till en av årets mest omskrivna och omdebatterade böcker. Alla kritiker älskade den inte – vissa gav den ett dåligt omdöme – men klart var att Rand hade lyckats med att fånga upp något som amerikaner ville debattera. Boken följer en arkitekt vid namn Howard Roark som har valt att stå upp emot etablissemanget och, istället för att göra sådant han inte tror på bara för att blidka sina chefer, fortsätter att slåss för sin sak. Det är en arketyp som återkommer i många av Rands alster, och Urkällan var en av de första böckerna där vi för första gången fick stöta på Rands individuella idealmänniska.

 

Rands andra stora framgång hette Och världen skälvde Atlas Shrugged och det är oftast den som människor förknippar Rands författarskap med. Den har idag en närmast religiös betydelse för många som anser att Rand satte fingret på en grundläggande mekanism i den mänskliga psykologin. Boken handlar om ett dystopiskt framtidsscenario där företagen har lämnat samhället och därför lett det ner i ruiner. Företagens centrala roll för samhällets bästa gör att många företagare har inspirerats av boken och den fortsätter att läsas än idag.Ayn Rand 2

 

Många anklagar dock den libertarianska modellen för att leda till skattebortfall i de stater och länder som försöker omsätta filosofin i praktiken. Exempelvis den amerikanska delstaten Kansas har kritiserats för att de skattesänkningar de infört lett till ett sådant budgetunderskott att delstaten tvingats sälja sexleksaker som beslagtagits för att fylla på budgeten. Den som undrarhur mycket sexleksaker kan tänkas inbringa kan surfa in på Lyxiga Sexleksaker och ta en titt.