Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård är en svensk författare, född 1972, som skriver både romaner, noveller, poesi och krönikor. Hennes debut kom 1998 med en diktsamling som heter ”Gör mig behaglig för såret”. Genombrottet kom med novellsamlingen ”Grand mal” som gavs ut 2011 och följdes av hennes första roman ”Helioskatastrofen” 2013. Hennes andra roman kom 2016 och heter ”Välkommen till Amerika”. Den tredje romanen är delvis självbiografisk och hon nominerades för Augustpriset 2016 för just den boken. Hon var tidigare gift med en norsk författare som heter Karl Ove Knausgård och de har fyra barn tillsammans.

Boström Knausgårds roman rekommenderas

Linda Boström Knausgårds bok rekommenderas varmt av Svd:s recensent Therese Eriksson. Hon skriver att Linda Boströms Knausgårds roman ”Välkommen till Amerika” är en kortroman som kopplar ett grepp om läsaren och håller fast genom berättelsen. Hon beskriver författarens språk som ett språk med driv i. Författaren använder sig av korta meningar som är effektiva och griper tag i läsaren. I denna bok visar hon prov på osviklig lojalitet med barnet i boken, i stället för att ha ett vuxenperspektiv. Recensenten tycker att författaren lyckas att få den lilla flickan, som är bokens huvudperson, att föra boken framåt och vara den som kommunicerar med läsaren.

Linda Boström Knausgårds nomineringar

I oktober i år fick författaren Linda Boström Knausgård Ystads kulturpris. Motivering till priset är att hon får oss att känna med den lilla människan som ibland inte riktigt orkar med allt som är jobbigt i livet. Nämnden som utsåg vinnaren säger också att hon skriver berättelser som man aldrig glömmer utan man bär med sig dem. Prissumman är 25 000 kr och delades ut på biblioteket i Ystad under kulturfesten. 2013 fick hon Mare Kandre-priset och ett stipendium ur en donationsfond som har fått namnet efter Gerard Bonnier. Detta är dock den första gången som Linda Boström Knausgård har vunnit ett kulturpris.